Skip to main content

BEWONERS

van de sint-jan

Luchtboogbeelden komen tot leven

Onder de naam ‘Bewoners van de Sint-Jan’ breng ik als beeldend kunstenaar en saxofonist het historische verhaal van de luchtboogbeelden van de Sint-Janskathedraal van ’s-Hertogenbosch op een eigentijdse manier tot leven. Vanaf eind april tot medio september 2025 is mijn multimediale-expositie voor bezoekers te beleven in de Sint-Jan. In de aanloop hiernaartoe ga ik vanaf zomer 2024 ‘On Tour’ in Brabant. De première met de eerste creaties was van 24 tot en met 26 juni tijdens mijn residentie in Het Nest in ‘s-Hertogenbosch.

In dit eerste solo project komen diverse kunstvormen samen: houtskooltekeningen, expressieve olieverfschilderijen, saxofoon en elektronica, live performances, audiovisuele verbinding en merchandise. Het resultaat is een meeslepende kunstbeleving in de vorm van een expositie van beeldende werken, in combinatie met een live-concert met saxofoon, elektronica en visuals. 

 

Historie

Bovenop de luchtbogen van de Sint-Jan in ‘s-Hertogenbosch bevindt zich een wonderlijke parade van beeldjes van onder meer fabeldieren, muzikanten en ambachtslieden. Voor een aantal hebben restanten van de oorspronkelijke beeldjes (geplaatst tussen 1478 en 1517) model gestaan. In de loop van de eeuwen waren deze echter zo geschonden en in getal verminderd, dat ze tijdens een restauratie van 1870 tot 1896 zijn aangevuld en gekopieerd of nieuw in neogotische stijl zijn ontworpen door Lambert Hezenmans, met gips- en kleimodellen van Frans Kuijpers en beeldhouwwerk van Antoon Goossens. De beeldjes hadden geen diepzinnige, samenhangende iconografische betekenis, maar waren bedoeld als anekdotisch getinte randversiering. De luchtboogfiguren van de Sint-Jan zijn uniek in de middeleeuwse kerkenbouw.

Diepere laag

De luchtboogbeeldjes schilder ik zo dat het lijkt alsof het echte mensen zijn. Met als
dieperliggende laag: reflectie op universele menselijke ervaringen, zodat je meer over jezelf kunt
leren. Ik wil de essentie van de beelden op de Sint-Jan weergeven. De stilstaande wezens in
beweging brengen. Door beeld en klank. Eerst foto’s, dan tekenen met houtskool, vervolgens
schilderen in olieverf op doek en tot slot een passende compositie uitgevoerd met sax en
elektronica.

Start tour in Het Nest

De gratis toegankelijke première van De bewoners van de Sint-Jan vond van 24 tot en met 26 juni plaats tijdens mijn residentie in Het Nest, Ridderstaat 5-7, ’s-Hertogenbosch.
In de tour naar aanloop van de expositie in de Sint-Janskathedraal in lente/zomer 2025 vinden er diverse verrassende expo’s en optredens plaats in ’s-Hertogenbosch en omgeving. Telkens met een verdere uitwerking van de creaties. In 2025 volgt tevens een album met muziek van de ‘Bewoners van de Sint-Jan’.

Het project Bewoners van de Sint-Jan wordt ondersteund door Stichting Nationaal Monument
Sint-Jan, parochie Sint-Jan, Kunstloc Brabant, gemeente ‘s-Hertogenbosch en Den Bosch Partners.